Hitler, Stalin, vader en moeder

Daniel Finkelstein / Bezige Bij / juni 2023 /

Daniel Finkelsteins moeder Mirjam was een dochter van de Duitse Alfred Wiener, een van de eerste personen die het existentiële gevaar van Hitler voor de joden voorzag: Wiener begon al in 1933 met een gedetailleerde inventarisatie van nazimisdaden. Uiteindelijk vertrok de familie naar Amsterdam en vervolgens wilden ze naar Londen vluchten, maar toen vielen de Duitsers Nederland binnen. De familie werd opgepakt en naar Bergen-Belsen gestuurd.

Finkelsteins vader Ludwik werd geboren in de Poolse stad Lvov (het huidige Lviv in Oekraïne), als enig kind van een welvarende joodse familie. In 1939 werd de familie opgepakt door de communisten en naar een Siberische goelag gestuurd. Ludwik verrichtte daar dwangarbeid op een boerderij en overleefde de ijskoude winters in een piepklein huisje dat ze bouwden van koeienmest.

In Hitler, Stalin, vader en moeder vertelt Finkelstein het ontroerende en soms huiveringwekkende verhaal van zijn ouders. Het is een verhaal over vervolging en overleven en over de bijna onvoorstelbare moed van twee gewone families.

Auteur

Daniel Finkelstein is een Britse journalist en politicus. Hij schrijft voor The Times en werd viermaal verkozen tot Political Columnist of the Year. Hij is sinds 2013 lid van het Britse Hogerhuis. In 2023 verschijnt Hitler, Stalin, vader en moeder .