Harry de Winter. Lang verhaal kort

Edwin Gitsels / FC Klap / oktober 2023

‘Links lullen, rechts zakken vullen.’
Zo typeerde het personeel van IDTV hun baas Harry de Winter – die als tv-producent met Taxi, Pleidooi, Oud Geld en Wie is de Mol? furore en fortuin maakte – in een snoeiharde roast. Wie was deze vrijgevochten man, die niets met spelletjes had, maar vooral dankzij Lingo multimiljonair werd?

Toen Harry in het voorjaar van 2020 te horen kreeg dat hij ongeneeslijke asbestkanker had, vroeg Edwin Gitsels, eindredacteur van zijn tv-programma Wintertijd, of hij wilde meewerken aan een biografie. Nu het nog kon.

Harry stemde in en stelde zijn enorme archief beschikbaar. Gitsels voerde openhartige gesprekken met zijn vrouw, zijn kinderen, zijn vrienden en tal van sleutelfiguren die zijn levenspad kruisten. Ook Harry zelf liet zich zestien keer urenlang interviewen. Over zijn concertregistraties van grootheden als Madonna, Prince en Pink Floyd, over zijn activisme van Maagdenhuis tot Een Ander Joods Geluid, over zijn turbulente liefdesleven, over hoe hij moest leren om rijk te zijn, over zijn strijd met o.a. Joop van den Ende, Geert Wilders en Theo van Gogh: Harry was een rasverteller vol humor en zelfrelativering. Steevast rondde hij af met ‘Lang verhaal kort’, waarna een minstens zo gedetailleerde conclusie volgde.
Hij toonde zich opvallend openhartig. ‘Als je producent bent, moet je de vuile was niet buitenhangen. Maar nu kan ik eindelijk vrijuit praten.’

Het resultaat van deze vrijheid is te lezen in Harry de Winter – Lang Verhaal Kort.