Onderzoeksjournalist en schrijver Marcel Metze is tegenwoordig actief als hoofdredacteur van The Investigative Desk. Dat onderzoeksbureau maakt journalistieke producties over de invloed van het bedrijfsleven op de publieke zaak. De stukken verschijnen met regelmaat in NRC, Follow the Money, VN,Trouw, Le Monde, Knack en Die Zeit. Onderzoeksjournalistiek is zijn specialiteit, Metze werd onder andere bekend door zijn boeken over het Philipsconcern. Eerst schreef hij over het bedrijf en introduceerde daarmee in Nederland het fenomeen van de ‘bedrijfsbiografie’. Dat liep uit op het schrijven van de biografie van Anton Philips, die in 2004 verscheen. Biografieën kunnen niet zonder research, dus vroegen we Marcel Metze naar zijn favorieten.
Wat is de mooiste of beste biografie die je ooit hebt gelezen?
Die van J.D. Salinger, geschreven door Kenneth Slawenski, verschenen in 2010.
Waarom is het zo’n goede biografie?
Met zijn fameuze A Catcher in the Rye had Salinger me twee keer in mijn leven geboeid: toen ik zelf adolescent was (zoals de hoofdpersoon) en twee decennia later, toen ik het herlas en toen pas de enorme humor zag.
Maar ik wist niets van de man. Slawenski’s research is fenomenaal en zijn beschrijving van de slag in het Hürtgenwoud aan het eind van WOII, waar Salinger aan deel heeft genomen, is een literair meesterwerkje in zichzelf.
Wat deze biografie echter vooral mooi maakt, is het drama van het succes van The Catcher in the Rye, dat Salinger uiteindelijk als een spook bleef achtervolgen.
Hou je van het genre? Zo ja, wat spreekt je erin aan?
Ja. Ik heb zelf een biografie geschreven en het boeit me om te zien hoe anderen er al dan niet in slagen hun personages (weer) tot leven te wekken.
Een ander geslaagd voorbeeld vind ik de biografie van Colijn (door Herman Langeveld red.) en ook The Death of Sigmund Freud, door Mark Edmundson, dat eigenlijk geen biografie is maar een beschrijving van de laatste levensjaren van Freud.
Totaal overweldigend in zijn gedetailleerdheid is natuurlijk de biografie van Lyndon Johnson maar daarvan heb ik alleen nog maar het eerste deel gelezen. Ik hoop ooit nog aan de overige delen toe te komen.