Xi. Het ware verhaal van de man die de toekomst van de wereld in handen heeft

Ties Dams / Prometheus / januari 2023

Rusland heeft de wereld in oorlog gestort. Amerika en Europa vechten terug met geld en wapens, maar zonder soldaten. Vooralsnog. De enige wereldmacht die invloed zou kúnnen uitoefenen is China. Maar China zwijgt. En zijn machtige leider Xi Jinping glimlacht de camera’s in. Wie is Xi?
In een wervelend relaas toont Ties Dams hoe de lange lijnen van de Chinese geschiedenis samenkomen in het leven van de machtigste man op aarde. Thans is de tijd dat China zijn oude plek als meest benijde beschaving ter wereld opnieuw opeist: goedschiks of kwaadschiks. Xi is de vereenzelviging van die belofte. Rancune, ambitie, paranoia en hoogmoed hebben zijn wereldbeeld gevormd. Xi is de belichaming van China’s veranderende zelfbeeld als macht. Xi ís de Chinese macht. En ja, die macht heeft alles met ons te maken: ook wij, westerlingen, leven in het tijdperk-Xi, of we dat nu willen of niet.

Auteur

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. De Chinese staat bestudeert hij al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Aleph, zijn adviespraktijk, ontwikkelt strategie voor politiek en overheid.

De pers over De nieuwe keizer

‘De met vaart en inzicht geschreven biografie van Ties Dams is bijzonder goed als kennismaking met China en zijn sterke man.’ NRC

‘Ties Dams beschrijft het in grote stappen, in een vlotte en frisse stijl.’ Dagblad Van Het Noorden ****

‘De hoofdstukken over Xi’s beschermde jeugd en zijn tumultueuze volwassenwording tijdens de Culturele Revolutie zijn zeer geslaagd.’ Elsevier

Xi. Het ware verhaal van de man die de toekomst van de wereld in handen heeft
Ties Dams
Prometheus
ISBN paperback 9789044651959, 256 pagina’s, € 22,50
Ook als e-book beschikbaar
Verschenen in januari 2023