Willy Lages. Ceremoniemeester van de dood

Na de oorlog noemde de toenmalige minister van Justitie hem ‘een van de zwaarste oorlogsmisdadigers tijdens de Duitse bezetting’. Willi Lages was verantwoordelijk voor de deportatie van 75.000 Joden en de executie van zo’n 450 verzetsmensen. Hij zetelde als hoofd van de Sicherheitspolizei und Sicherheitsdienst in Amsterdam, maar zijn zeggenschap over Joodse Nederlanders strekte zich over heel het land uit.

Lages had het ‘handwerk’ in zijn geboortestad Braunschweig geleerd, waar hij bij de straatsurveillance kwam en het in de jaren dertig tot tweede man van de Gestapo bracht. Voordat Hitler in 1933 aan de macht kwam, zaten de nazi’s al drie jaar in de regering van de deelstaat Braunschweig. Lages’ eerste grote opdracht sinds zijn komst naar Nederland was het opsporen en het voor de rechter brengen van de leiders van de Februaristaking. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld, maar hij ontsnapte wonderwel aan executie.

Dit is het verhaal van een ogenschijnlijk gewone politieman, zij het een heel ambitieuze, die op het glijdende vlak raakte en uiteindelijk massamoordenaar werd.

Auteur

Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel en Washington, daarna als hoofdredacteur van Het Parool. Sindsdien is hij auteur van een reeks oorlogsboeken, waaronder Potgieterlaan 7Voor Führer, volk en vaderlandVogelvrij. De jacht op de Joodse onderduikerWij overleefden en Harer Majesteits loyaalste onderdaan.

Pers

Interview met Sytze van der Zee in Het Parool

Bestellen bij