De wereld van de familie Blaeu

Nederlandse drukkers en uitgevers beheersten in de zeventiende eeuw de wereldmarkt. De familie Blaeu was en is het beroemdst. Willem Jansz. Blaeu stond aan de wieg van de dynastie van uitgevers en kaartenmakers. Willems zoon Joan Blaeu was kaartenmaker van de VOC, uitgever van prachtig ingekleurde atlassen op groot formaat en bestuurder van Amsterdam. Tientallen, zo niet honderden tekenaars, graveurs, drukkers, redacteuren, ‘afsetters’ (inkleurders van gravures), auteurs, stuurlieden, collega-drukkers en boekverkopers werkten voor of samen met de familie Blaeu. In dit boek is er speciale aandacht voor het uitgebreide netwerk van de familie en daarmee ook voor opvallende vrouwen, zwarte schapen, regenten en vorsten, huwelijkskeuzes, verzamelaars, de hunkering naar Italië, grondbezit, het vetmesten van ossen en de Atlantische handel.

De kaarten van Baleu: Sneek

Auteur

Kees Zandvliet is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en was hoofd presentatie van het Amsterdam Museum en hoofd van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.

Pers over eerdere publicaties

Kees Zandvliet, hoogleraar vroegmoderne geschiedenis van Amsterdam aan de Universiteit van Amsterdam, neemt de lezer mee naar de wereld van de absolute elite van de Republiek. Hij laat zien hoe de vermogende regenten hun rijkdom vergaarden, uitbreidden, en – in sommige gevallen – verloren. Hij maakt bovendien aannemelijk dat de vaak aangehaalde diversiteit die de Republiek kenmerkte ook in de bovenste lagen aanwezig was.

  • Historisch Nieuwsblad over de De 250 Rijksten van de Republiek

De wereld van de familie Blaeu
Kees Zandvliet
Walburg Pers
Hardcover, 384 pagina’s, € 49,99
ISBN 9789462499416

Verschijnt 23 november 2022

Pre order bij