T.S. Eliot. De vele gezichten van een conservatieve modernist

Rob Hartmans / Unieboek Het Spectrum / september 2022

In oktober 2022 is het honderd jaar geleden dat The Waste Land verscheen. Met dit openingssalvo van het modernisme presenteerde T.S. Eliot zich in één klap als belangrijkste Engelstalige dichter van de twintigste eeuw. Maar hij is ook omstreden. Zijn poëzie wordt vaak gezien als verheerlijking van een elitaire ‘hoge cultuur’, zijn politieke opvattingen zouden reactionair en antidemocratisch zijn en hij is vaak omschreven als vrouwenhater en antisemiet.

Rob Hartmans gaat in op al deze verschillende aspecten van het leven en werk van Eliot. Hieruit ontstaat een beeld van een geniaal dichter en literatuurcriticus die niet alleen werd beïnvloed door de klassieken, maar ook door de populaire cultuur. Een diepgelovige denker op zoek naar een alternatieve ideologie, en een hartstochtelijke en ook geestige man die pas laat in zijn leven werkelijk kon liefhebben.

Auteur

Rob Hartmans is historicus, journalist en vertaler. Zijn artikelen verschenen onder meer in NRC HandelsbladHistorisch NieuwsbladDe Groene AmsterdammerTrouw en De Nederlandse Boekengids. Naast zijn werkzaamheden als journalist schreef hij verschillende essaybundels en geschiedenisboeken, waaronder het in 2020 verschenen Geestdrift met verstand: Geschiedenis van De Groene Amsterdammer van 1877 tot nu.

Pers

‘Een boeiende studie.’ ⬤⬤⬤⬤ NRC

‘Bevlogen geschreven.’ Nederlands Dagblad

‘Verfrissend. […] Onderhoudende, toegankelijke monografie.’ De Groene Amsterdammer

Leesfragment

T.S. Eliot. De vele gezichten van een conservatieve modernist
Paul Scholten
Unieboek Het Spectrum
ISBN paperback 9789000372232, 27 pagina’s, € 24,99
Verschenen in september 2022