Schitterende verontrusting. Leven en werk van Carel Willink

Rémon van Gemeren / Boom / oktober 2023

Biografie van een aimabele en pessimistische schilder voor wie de wereld onsamenhangend en onheilspellend was.

Carel Willink (1900-1983) is een icoon in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Aan het eind van zijn leven was hij uitgegroeid tot de bekendste levende schilder van het land. Dat kwam ook doordat de media veel aandacht schonken aan zijn enerverende persoonlijke leven. Maar vooral was zijn naam verbonden met talrijke opmerkelijke, vervreemdende schilderijen. De een verguisde hem omdat hij niet abstract schilderde en niet vernieuwend zou zijn. De ander bewonderde hem vanwege zijn voortreffelijke techniek, en meer nog vanwege de geheimzinnige atmosfeer van leegte en ondergang in zijn werk.

In Schitterende verontrusting beschrijft Rémon van Gemeren het veelbewogen leven van Willink, en daarbij legt hij een relatie tussen zijn persoonlijkheid, werk en tijd. Gaandeweg ontstaat het beeld van een aimabele en pessimistische man voor wie de wereld onsamenhangend en onheilspellend was. Daarom schilderde hij dingen die hij mooi vond, aldus Van Gemeren. Het waren zijn enige zekerheden te midden van alle onmacht en vergankelijkheid.

Auteur

Rémon van Gemeren (1979) publiceerde eerder over onder anderen Joost Zwagerman en Chris J. van Geel en publiceerde biografieën van Louis Couperus en Jan Mankes.

Bestellen bij

Schitterende verontrusting. Leven en werk van Carel Willink
Rémon van Gemeren
ISBN hardcover 9789024434961, 688 bladzijden, € 49,90
Wordt verwacht op 16 oktober 2023