Salo Muller. Zijn onderduikperiode, de jaren bij Ajax en zijn strijd tegen de NS

Vanessa de Gaay Fortman en Rob Willemse / Nieuw Amsterdam / april 2022

Op wrede wijze wordt de zesjarige Salo Muller in 1942 na een razzia van zijn ouders gescheiden – zij zouden in 1943 in Auschwitz worden vermoord. Een overlevingstocht voert hem langs negen onderduikadressen.

Het is bewonderenswaardig hoe Salo Muller na de oorlog zijn leven vorm weet te geven. Op tweeëntwintigjarige leeftijd begint hij aan zijn carrière als fysiotherapeut bij topclub Ajax, waar hij gaat samenwerken met grootheden als Rinus Michels en Johan Cruijff. In zijn eigen fysiotherapiepraktijk behandelt hij een groot aantal topsporters en (inter)nationale beroemdheden. Algemeen wordt hij gezien als dé pionier op het gebied van sportfysiotherapie.

In 2018 weet Salo Muller bij de Nederlandse Spoorwegen een compensatieregeling voor Joodse oorlogsslachtoffers af te dwingen. Na dit ongekende succes gaat hij de strijd aan met de Duitse overheid en spoorwegen voor excuses en financiële compensatie. Zijn niet-aflatende gevecht tegen onrecht kan voor velen een inspirerend voorbeeld zijn.

Auteurs

Vanessa de Gaay Fortman is schrijver en documentairemaker. Zij legde in het documentaire project Ajax Oral History oud-spelers en clubiconen vast en maakte Een prachtige daad.

Rob Willemse is journalist en schrijver. Hij schreef voor HP/De Tijd en Holland Herald, en publiceerde vijf boeken. Thans schrijft hij voor HeldenDe Muur en Hard Gras.

Salo Muller. Zijn onderduikperiode, de jaren bij Ajax en zijn strijd tegen de NS
Vanessa de Gaay Fortman & Rob Willemse
ISBN paperback 9789046828625
304 pagina’s, € 24,99
Verschenen in april 2022