Levenslessen van een rabbijn

Awraham Sjalom Soetendorp werd geboren in de oorlog. De eerste twee jaar van zijn leven bracht hij door op een onderduikadres. Op zijn 25ste begon hij, als jongste rabbijn van Nederland, met ‘het werk van vrede en hoop’. In de media groeide hij uit tot de stem van liberaal-joods Nederland.

Aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag blikt hij terug. Hij deelt de belangrijkste inzichten die hij opdeed in een rijk en bevlogen leven, dat getekend werd door de oorlog en de gevolgen daarvan. Hij zag veel en vaak onmogelijk te dragen verdriet om zich heen. Waar het om gaat, betoogt hij, is dat verdriet en woede uiteindelijk niet de overhand krijgen, maar dat de balans doorslaat naar hoop en optimisme.

Maar wat betekent een moedig en hoopvol leven, voor jezelf en voor de ander? Levenslessen van een rabbijn is een bezield, wijs en noodzakelijk boek over liefde, ankering, over breken en helen, over verzet, verzoening en een goed geweten.

Auteur

Annemiek Leclaire (1969) werkt als journalist voor Vrij NederlandNRC en Flow. Daarnaast heeft ze een gesprekspraktijk voor zingevingsvragen.

Pers

‘Er is geen enkel excuus om dit boek niet te lezen […] Soetendorps levensverhaal komt als geroepen, ook los van de recente, omstreden berichten over hoe schrikbarend weinig de jongere generaties nog zouden (willen) weten van wat zich tachtig jaar geleden in Europa heeft afgespeeld. Hij zal u inspireren om daarvoor te blijven nadenken en vertellen, aan uw (klein)kinderen, op scholen […] Daarnaast heeft u met dit boek een toegankelijke inleiding in wat voor hem de essentie van het hedendaagse (liberale) jodendom is en hoe dat metterdaad kan bijdragen aan in elk geval de hoop op een rechtvaardige, vreedzame en duurzame wereld.’
– Trouw

Levenslessen van een rabbijn
Awraham Soetendorp en Annemieke Leclaire
Uitgeverij Balans
ISBN paperback 9789463822411, 256 pagina’s, 15,00
Ook verkrijgbaar als e-book
Verschenen in februari 2023

Bestellen bij