In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet

Het leven en werk van Anil Ramdas (Paramaribo, 1958) laat zich lezen als een rusteloze reis van een schrijver op zoek naar een allesomvattend antwoord op vragen over beschaving, identiteit en afkomst. Een reis die vroegtijdig ten einde kwam met zijn zelfmoord in 2012.

De tragiek van zijn leven werd vaak gezocht in zijn thuisloosheid en de ontworteling die zo kenmerkend is voor het bestaan van de migrant.

Amatmoekrim voegt hier een ander perspectief aan toe: in een tijd waarin populistische opvattingen verschoven van de onderbuik naar het centrum van ons politiek denken, hield Anil Ramdas de Nederlander een genadeloos spiegel voor. Wat zegt de manier waarop Ramdas werd gelezen en begrepen over Nederland zelf?

In wat voor land leef ik eigenlijk? onderzoekt de wisselwerking tussen het innerlijk van Anol Ramdas en de buitenwereld, beide even turbulent. Voor haar onderzoek kreeg Amatmoekrim volledig inzage in de persoonlijke archieven, brieven en e-mailcorrespondentie. Het resultaat is een fascinerend en onthullend portret vaneen uniek leven, dat tegelijkertijd een scherp licht werpt op de grotere wereld daarbuiten.

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) schreef meerdere romans waaronder het veelgeprezen Het gym en het onglangs opnieuw verschenen De man van veel, over het leven van Anton de Kom. De biografie van Anol Ramdas is tevens een proefschrift waarop ze aan de Universiteit Leiden te promoveren.