Het gezicht van de oorlog. De strijd van een plastisch chirurg en zijn soldaten

Het bijzondere verhaal van de grondlegger van de plastische chirurgie in de Eerste Wereldoorlog

In Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog vertelt historicus Lindsey Fitzharris het buitengewone verhaal van de baanbrekende chirurg Harold Gillies, die in de Eerste Wereldoorlog de verwonde gezichten van soldaten behandelde en daarmee de eerste stappen richting de moderne plastische chirurgie zette.

De uitvinding van het machinegeweer veroorzaakte grootschalige bloedbaden waarbij duizenden soldaten gezichtsletsel opliepen. In een tijd waarin iemand met een verminkt gezicht als monster werd gezien, gaf Gillies mensen niet alleen hun gezicht terug, maar ook hun identiteit. Fitzharris wisselt Gillies’ chirurgische innovaties af met de aangrijpende verhalen van soldaten. Het resultaat is een fascinerende geschiedenis van een meedogenloze oorlog waarin de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en de kunst van de geneeskunde centraal staan.

Auteur

Dr. Lindsey Fitzharris is medisch historicus en auteur. Ze is de oprichter van de website The Chirurgeon’s Apprentice, en maker van de YouTube-serie Under the Knife. Daarnaast schrijft ze voor onder andere The GuardianNew Scientist en The Wall Street Journal. Eerder verscheen van haar het prijswinnende boek De kunst van het snijden.

Pers

‘Een vlot leesbare mix van persoonlijke verhalen en ontwikkelingen in de geneeskunde.’ ●●●● NRC

‘Fitzharris combineert kennis van zaken met een soepele schrijfstijl. Ze beperkt zich niet tot de wederwaardigheden in het ziekenhuis zelf, maar laat ook zien hoe lang en pijnlijk de weg daarnaartoe vaak was.’ Trouw

‘Meeslepend. Tragisch. Hartverscheurend. […] Lindsey Fitzharris’ boek is een schot in de roos.’ Erik Larson

‘Een buitengewoon verhaal over een bijzondere man wiens werk, doorzettingsvermogen en vaardigheid ontelbare levens heeft gered.’ Peter Frankopan

Klik hier voor de recensie op Biografieportaal

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog. De strijd van een plastisch chirurg en zijn soldaten
Lindsey Fitzharris
Spectrum
ISBN paperback 9789000382170, 336 pagina’s, € 29,99
ISBN ebook 9789000382187, € 14,99
Verschenen in juni 2022

Bestellen