Een geniale koopman. Dirk van Os en de invloed van Zuid-Nederlandse op de Amsterdamse geldmarkt

Alice Boots en Rob Woortman / Walburg Pers / 27 september 2023

Alice Boots en Rob Woortman schreven een boek over de zeventiende-eeuwse koopman Dirk van Os dat op 12 september 2023 verschijnt. Naar aanleiding van het oorspronkelijke manuscript schreef de Amerikaanse historicus Russell Shorto:

“Boots en Woortman hebben deze mercuriale figuur weer tot leven gewekt en stellen een man voor die in voor- en tegenspoed het moderne Nederland – en ik durf te zeggen de moderne wereld – heeft doen ontstaan.”

Het boek neemt ons mee naar het begin van de zeventiende eeuw als dankzij met name Van Os de VOC wordt gefinancierd. Hij is daardoor medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de effectenbeurs. Naast de VOC heeft hij ook de drooglegging van de Beemster weten te financieren en is hij verantwoordelijk voor de eerste aandelen-emissie uit de geschiedenis.

Dirk van Os komt tot deze bijna onvoorstelbare prestaties in een tijd dat hij en zijn mede-Brabanders (vooral vluchtelingen uit Antwerpen) door de overige Amsterdamse kooplieden met de nek worden aangekeken. Maar zonder deze bijzondere Brabander had de financiële handelswereld er waarschijnlijk heel anders uitgezien.

Auteurs

Alice Boots is kunsthistorica, Rob Woortman is neerlandicus. Samen publiceerden zij eerder de met de E. du Perronprijs bekroonde biografie van Anton de Kom. 

Een geniale koopman. Dirk van Os en de invloed van Zuid-Nederland op de Amsterdamse geldmarkt
Alice Boots & Rob Woortman
ISBN paperback 9789464562347, 358 pagina’s, € 29,99