Een Amerikaanse martelaar in Perzië

Het onwaarschijnlijke heldenverhaal van Howard Baskerville, die zijn leven gaf voor de democratie

In zijn nieuwe boek vertelt bestsellerauteur Reza Aslan het verhaal van Howard Baskerville, een Amerikaan die zijn leven gaf voor de democratie aan de andere kant van de wereld. Baskerville werd in 1907 missionaris in Tabriz, het broeinest van de democratische revolutie die op dat moment in Perzië woedde, en kwam daar in 1909 om in de strijd.

In deze huidige tijd van chaos en bedreigde democratie zoekt Aslan antwoorden in het verhaal van Baskerville. Was hij de ‘Amerikaanse vrijheidsstrijder’ van Iran, of een naïeve ‘witte verlosser’ die in de Perzische toestanden verzeild raakte? Een Amerikaanse martelaar in Perzië is een fascinerend hoofdstuk uit de geschiedenis van de democratie, dat tot op de dag van vandaag nog nagalmt.

De auteur

Reza Aslan is een Iraans-Amerikaanse godsdienstwetenschapper. Hij schreef meerdere succesvolle boeken over religie, waaronder de #1 New York Times-bestseller De zeloot. Momenteel is hij hoogleraar Creative Writing en docent Godsdienstwetenschappen aan de University of California.

Pers over De zeloot:

‘Fantastisch. Aslan combineert de Bijbel en wetenschap en komt zo tot een verrassend verslag.’ The New Yorker

‘Een goed verhaal […] dat het heersende beeld van Jezus in veel opzichten doet kantelen.’ De Correspondent

‘Een grote verdienste van De zeloot. Het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie is dat het leest als een trein. Reza Aslan is een fantastische beeldende verteller.’ Biografieportaal.

Een Amerikaanse martelaar in Perzië. Howard Baskerville en zijn strijd voor de democratie
Reaza Aslan
Unieboek Het Spectrum
ISBN paperback 9789000384792: 400 pagina’s, € 29,99
Ook verkrijgbaar als e-book
Verschenen in november 2022

Bestellen bij