De volgeling. Het verhaal van de Tsjechische telepaat Plachy, die zich Rubini liet noemen

Zomer 1919: de Tsjechische telepaat Eugen de Rubini arriveert in Amsterdam. Hij spreekt geen woord Nederlands en voert een act op die dan eigenlijk al verouderd is, maar toch is hij in een mum van tijd the talk of the town. Hij staat voor uitverkochte theaters, stelt wetenschappers voor een raadsel en brengt met zijn mysterieuze oogopslag het hoofd van menig jong meisje op hol.

Wie was deze enigmatische figuur? In De volgeling stappen we in de voetsporen van De Rubini en zijn entourage. Ze leiden ons naar het vooroorlogse Wenen en Boedapest, naar Rusland tijdens de Grote Oorlog, en naar het San Francisco van de jaren ’20 en het New York van de boeienkoning Harry Houdini.

Auteurs

Jaap Bos is psycholoog en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef eerder Evart van Dieren, een kroniek van het falen (2008), M.J. Langeveld: pedagoog aan de hand van het kind (2011) en Research Ethics for Students in the Social Sciences (2020).

Friso Hoeneveld is historicus en als onderzoeker verbonden aan het Freudenthal Instituut (History and Philosophy of Science), Universiteit van Utrecht.

De volgeling. Het verhaal van de Tsjechische telepaat Plachy, die zich Rubini liet noemen
Jaap Bos, Friso Hoeneveld
Walburg Pers
ISBN paperback, 240 pagina’s, € 22,50
Ook beschikbaar als epub
Verschenen in april 2022