De Koopman van Kanton. Jan Bekker Teerlink (1759-1832)

Roelof van Gelder / Prometheus / oktober 2022

De ondernemende Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink (1759-1832) verbleef vier jaar lang in Kanton, de grootste havenstad van China. Op de terugreis namen de Engelsen zijn schip vol thee, porselein en zijde in beslag.
Nog tweemaal voer Teerlink naar China en ook op die beide terugreizen werd hij gekaapt en verloor hij schip en lading. Vijandelijke schepen bleken dus keer op keer bijna onoverwinnelijke hindernissen om China te bereiken en om heelhuids terug te varen. Roelof van Gelder vond in Londen Teerlinks eveneens in beslag genomen privéarchief terug, op grond waarvan hij diens avontuurlijke leven kon reconstrueren.

Ondanks zijn tegenslagen (en veel kiespijn) behield Teerlink een opgeruimd humeur, zoals te lezen valt in zijn honderden brieven, die handelen over thee, liefde, commercie en wijn. Hij eindigde zijn veelbewogen leven als wijnboer in Frankrijk.

De koopman van Kanton geeft een in zijn gedetailleerdheid uniek inzicht in het leven van één man: een klein, maar onmisbaar radertje in de gecompliceerde Nederlands-Chinese handel. Van Gelder schrijft beeldend over de fascinerende wereld van Chinese en Europese kooplieden, van reders, zeeofficieren en hun achterblijvende vrouwen in de turbulente tijd van de napoleontische oorlogen.

Roelof van Gelder
 is historicus en oud-redacteur van NRC. Hij publiceerde veelgeprezen boeken en artikelen over de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de maritieme historie, waaronder Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729). Zijn laatste boek, Dichter in de jungle, over de achttiende-eeuwse Nederlands-Schotse militair John Gabriel Stedman in Suriname, werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2019.

Lees hier onze recensie van De koopman van Kanton op Biografieportaal.

Over Dichter in de jungle:

‘Een voorbeeldig boek in de beste traditie van de literaire non-fictie.’
Vrij Nederland

‘Van Gelder beschrijft Stedman trefzeker als een kind van zijn tijd.’
NRC

‘Van Gelder schildert door de ogen van zijn hoofdpersoon (…) een tijdsbeeld en een mentaliteit.’
Juryrapport Libris Geschiedenis Prijs 2019

‘Roelof van Gelder schreef wederom een pageturner van de eerste orde.’
BiografiePortaal

De koopman van Kanton. Jan Bekker Teerlink (1759-1832)
Roelof van Gelder
Prometheus
ISBN 9789044648164
Hardcover, 336 pagina’s, € 32,50

Bestellen bij