De Founding Fathers van de VVD. Dirk Stikker en Piet Oud

Boris van Haastrecht en Gerrit Voerman / Boom / januari 2023

De oprichting van de VVD was 75 jaar geleden het werk van twee elitaire heren: zakenman Dirk Stikker en politicus Piet Oud. Hoe kwamen de directeur van Heineken’s Bierbrouwerij en de burgemeester van Rotterdam tot het besluit om in januari 1948 een nieuwe politieke partij op te richten?

De VVD was meteen succesvol bij de Tweede Kamerverkiezingen van juli 1948. Vervolgens werd de onervaren Stikker minister van Buitenlandse Zaken, terwijl de politieke veteraan Oud fractieleider werd. Tegen de achtergrond van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog traden de tegenstellingen tussen deze twee sterke persoonlijkheden op de voorgrond. Stikker beschuldigde Oud van het zaaien van tweedracht, terwijl Oud van zijn kant Stikker liever zag vertrekken als minister.

De persoonlijke vertrouwensbreuk werd in 1951 publiek, toen fractievoorzitter Oud zijn partijgenoot Stikker dwong tot aftreden als minister, waarmee het eerste kabinet Drees viel. Pas bij het twintigjarig bestaan van de VVD in 1968 volgde een definitieve verzoening.

Auteurs

Boris van Haastrecht is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt aan een biografie van Piet Oud. Gerrit Voerman is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Hij publiceert regelmatig over de Nederlandse politieke partijen.

Lees hier de recensie van Biografieportaal.

Bestellen bij

Founding Fathers van de VVD Dirk Stikker en Piet Oud
Boris van Haastrecht en Gerrit Voerman
Boom
ISBN paperback 9789024449521, 128 bladzijden, € 24,50
Verschenen in januari 2023