De adel en de nazi’s. De collaboratie van de Duitse keizerlijke familieDe adel en de nazi’s.

Stephan Malinowski / Nieuw Amsterdam / januari 2023

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Duitse keizersfamilie Hohenzollern al hun landerijen, kastelen en kunst kwijt. Met rechtszaken, intimidatie en manipulatie proberen zij tot op de dag van vandaag hun verloren eigendommen terug te krijgen. Alles draait om de vraag: waren de Hohenzollerns goed of fout tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hebben zij Hitler aan de macht geholpen en collaboreerden zij met de nazi’s?
Sinds 1945 zet de familie Hohenzollern vol in op de eigen onschuld en beweert zelfs in het verzet actief te zijn geweest.
In een grondig en meeslepend betoog opent de gerenommeerde historicus Stephan Malinowski de frontale aanval op vijf generaties van de familie Hohenzollern. De keizer en de nazi’s is een aanklacht tegen de collaboratie van de keizerlijke familie en de Duitse adel. Dit boek belicht voor het eerst de prominente rol die zij speelden op een keerpunt in de twintigste eeuw – met sleutelscènes in Wieringen en Doorn.

Auteur

Stephan Malinowski is historicus. Als docent en onderzoeker werkte hij in Duitsland, Frankrijk, Italië, de VS en Ierland. Sinds 2012 is Malinowski verbonden aan de Universiteit van Edinburgh. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Duitse adel in de twintigste eeuw.

Pers

‘De rol van de voormalige Duitse keizerlijke familie bij de opkomst van de nazi’s is vaak onderschat. Historicus Stephan Malinowski maakt daar korte metten mee.’ **** NRC Handelsblad

‘Baanbrekend […] Stephan Malinowski maakt duidelijk hoe de Duitse keizerlijke familie Hitler in het zadel heeft geholpen.’ Süddeutsche Zeitung

‘Een heel mooi boek.’ OVT, Radio 1

‘Een briljant boek.’ Christopher Clarke in Die Zeit

De adel en de nazi’s. De collaboratie van de Duitse keizerlijke familie
Stephan Malinowski
Nieuw Amsterdam
ISBN hardcover 9789046829936, 624 pagina’s, € 42,99
E-boek beschikbaar
Verschenen in januari 2023

Bestel bij