‘Als het niet kan zoals het moet …’ Jan de Koning, een biografie

Peter Bootsma / Boom / november 2023

Portret van een toonaangevend politicus en zijn aanstekelijke pragmatisme

Jan de Koning (1926-1994) speelde een bepalende rol in de totstandkoming van het CDA – toen de partij nog de machtsfactor van weleer was. Via de Christelijke Boeren- en Tuindersbond werd hij actief in de ARP, waarvoor hij lid was van de Eerste en Tweede Kamer en van het Europees Parlement.

Steunpilaar van Lubbers

De Koning was vooral bekend vanwege zijn pragmatische politiek, verpakt met boerenwijsheden. ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’, was een van zijn gevleugelde uitdrukkingen. Als minister voor Ontwikkelingssamenwerking was hij een aartsengel voor Dries van Agt en hij ontwikkelde zich tot onmisbare steunpilaar voor Ruud Lubbers, in wiens eerste twee kabinetten hij minister van Sociale Zaken was. 

Voor deze biografie kreeg Peter Bootsma toegang tot vele tot nu toe onbekende bronnen, waaronder De Konings persoonlijk archief. Jan de Koning was een bijzonder aimabel mens. Dat wist hij te combineren met een groot gezag: een zeldzame combinatie in de politiek.

Auteur

Politicoloog Peter Bootsma (1969) schrijft over naoorlogse geschiedenis. Hij publiceerde eerder over het kabinet-Den Uyl (met Willem Breedveld), over Dries van Agt, over de Molukse gijzelingsacties en over Pierre Lardinois.

Pers

‘Een lekker vlot geschreven en bijzonder interessant boek. […] Wat Bootsma zo goed doet is de relatie tussen het particuliere leven van Jan de Koning en zijn publieke leven naast elkaar zetten.’ 
– Hans Renders, Met het oog op morgen

Lees hier het interview met Peter Bootsma op Biografieportaal

‘Als het niet kan zoals het moet …’ Jan de Koning, een biografie
Peter Bootsma
Boom
ISBN paperback 9789024458264, 320 pagina’s, geïllustreerd
Verschenen in november 2023

Bestellen bij