Albertus Van van de Vijver. Slaafgemaakt en bevrijd

Tineke Bennema / Walburg Pers / juni 2023

Een geroofde Afrikaanse jongen wordt rond 1800 naar Paramaribo gebracht en gekocht door de gekleurde slavenhoudster Petronella van Paccotton. Ze stelt hem te werk als loopjongen, een futuboj, en later als timmerman, dan ‘verhuurt’ ze hem. Toch ziet hij door dit beroep zijn kans schoon om zich vrij te kopen. Als vrij man krijgt hij dan de naam Albertus Van van de Vijver. En opmerkelijk, net zoals zijn meesteres, voormalig slaafgemaakt, wordt hij nu ook zelf slavenhouder, zij het met een bijzonder doel. Maar als vrije zwarte man heeft hij niet dezelfde rechten als een witte en dat merkt hij als hij om erkenning verzoekt van zijn zoon, die als slaafgemaakte is geboren. Albertus stuurt daarvoor een brief aan koning Willem I, waardoor hij in botsing komt met lokale en nationale autoriteiten.

Tineke Bennema schreef de biografie van Albertus voor haar vriendin Diahann Van van de Vijver. Eerder had de EO een tv-serie gemaakt met haar broer en presentator Dwight Van van de Vijver om zijn familieroots terug te vinden. Dit boek geeft een unieke reconstructie van het leven van hun oervader, zijn vrouwen en zijn kinderen. Op basis van vele vondsten in het archief, slaagt Bennema erin het leven van Albertus in detail op te tekenen, van zijn ontvoering tot aan zijn dood in 1848.

Auteur

Tineke Bennema is historicus en journalist. Zij werkte onder meer voor Radio 1 en Trouw in het Midden-Oosten en publiceerde onder andere De last van Khalil en Checkpoint Jeruzalem. Ook deed ze onderzoek naar oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië en schreef ze een biografie over haar grootvader, inspecteur van politie op Java en Sumatra.

Lees hier de recensie van Sjoerd Karsten op Biografieportaal.

Media

Interview met Tineke Bennema bij de Nieuws BV (BNNVARA)
Hans Renders over Albertus Van van de Vijver (Met het Oog op Morgen)

Bestellen bij

Albertus Van van de Vijver. Slaafgemaakt en bevrijd
Tineke Bennema
Walburg Pers
ISBN paperback 9789464561586 
Ook beschikbaar als e-book
Verschenen in juni 2023