Perdu
Kolveniersburgwal 86, Amsterdam
7 oktober 20.00
Biograaf Koen Hilberdink en psychoanalytica Rolien van Mechelen over het leven van Johan Polak.
Schrijvers en psychoanalytici ontmoeten elkaar in Perdu in hun liefde voor de biografie. Ze gaan met elkaar in gesprek en zoeken naar sporen uit het verleden in het heden. Werkwijze, uitgangspunten en overeenkomsten komen aan de orde. Verschillen worden niet geschuwd.
Van 19:30 tot 21:30 wordt de biografie van Johan Polak besproken door biograaf Koen Hilberdink, psychoanalytica Rolien van Mechelen reageert daarop. Met moderator Martine Groen worden de nieuwe inzichten geanalyseerd..
Kijken en (niet) gezien worden
Centraal staat de vraag of Polak voldoende is gezien in zijn jeugd om later zichzelf te kunnen zien. In het Stedelijk Museum hield hij ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag een geestige speech over wat een uitgever NIET is. Juist om wat Johan niet was, maar misschien wel wilde zijn, daarom draait het deze avond.
Johan Polak (1928 -1992) was uitgever, essayist en vertaler. In 1962 begon hij samen met Rob van Gennep de uitgeverij Polak & Van Gennep, later bekend als Atheneum – Polak & Van Gennep.
Het duurde lang voor Polak zijn draai vond in het leven. Kunnen we een hypothese vormen over dat niet gezien worden? Zien we aanwijzingen in het geassimileerd opgroeien en pas door de oorlog Joods worden? Wat is de invloed van de migraineaanvallen, die zijn moeder regelmatig uitgeschakelden? Of had het te maken met zijn homoseksuele gerichtheid? In zijn tijd was daar nog geen plaats voor. Hij vond zichzelf lelijk, was met 30 jaar al miljonair en gebruikte zijn geld in het reguleren van zijn intieme relaties. We voegen aan de blik van de biograaf, de bril van de psychoanalyticus toe. Krijgen we hem zo beter in beeld?
Bron: Perdu