Tiya Miles wint óók de Cundill History Prize

Met haar biografie All That She Carried: The Journey of Ashley’s Sack, a Black Family Keepsake heeft Tiya Miles nu ook de grote Cundill History Prize gewonnen, groot 102.000 US$. Het bijzondere aan deze biografie is dat nu eens niet archiefmateriaal de ruggengraat vormt (want dat was er amper over de levens van deze zwarte mensen) maar een keepsake, een aandenken om de gedachte aan iets of iemand levend te houden. De Ashley uit de titel was een dochter van een tot slaaf gemaakte vrouw. Toen zij negen jaar oud was, werd zij verkocht en haar moeder gaf haar een kleine tas mee. Ashley’s kleindochter zou op die zak later de familiegeschiedenis borduren. 

Tiya Miles, 2011 © On Being (CC BY-nc-sa 2.0)

In juni volgend jaar moet de Nederlandse vertaling uitkomen bij Nijgh & Van Ditmar, onder de titel Alles wat ze dragen kon – De reis van Ashley’s tas, het aandenken van een zwarte familie.

De hoogleraar is onder meer directrice van het Charles Warren Center for Studies in American History van Harvard University.

Miles won al acht andere prijzen met dit boek. Van haar verschenen eerder vijf boeken rond het thema slavernij, zoals The Dawn of Detroit. 

Op de website cundillprize.com kan doorgeklikt worden naar een interview op CNN met de schrijfster en filmbeelden van het festival, met o.a. de lezing door Marjoleine Kars, van wie vorig jaar Bloed in de rivier verscheen bij uitgeverij Atlas Contact, over een grote slavenopstand 1763 in de Nederlandse kolonie Berbice (naast Suriname).

actueel

Prix Goncourt de la biographie voor Claude Burgelins ultieme ‘Georges Perec’

De Franse schrijver Georges Perec (1936-1982) stierf jong aan longkanker maar na een intens, zeer productief leven. Deze hoogst originele auteur, van wie veel in het Nederlands is vertaald,...

Tegen ‘la pipolisation’ – rechtszaak van Franse premier tegen biografe, een update

Afgelopen woensdag 24 mei is tijdens een zitting van de rechtbank van Nanterre duidelijk geworden welke passages de Franse premier Elisabeth Borne wegens inbreuk op haar privacy uit de...

Gouden Ganzenveer voor oeuvre Jan Brokken

Jan Brokken (1949) heeft de Gouden Ganzenveer 2023 gewonnen, 'vanwege zijn ontzagwekkend brede en omvangrijke oeuvre'. De 'verhalenverteller pur sang' bouwde een trouw lezerspubliek op met romans, literaire non-fictie,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in