Tiya Miles wint óók de Cundill History Prize

Met haar biografie All That She Carried: The Journey of Ashley’s Sack, a Black Family Keepsake heeft Tiya Miles nu ook de grote Cundill History Prize gewonnen, groot 102.000 US$. Het bijzondere aan deze biografie is dat nu eens niet archiefmateriaal de ruggengraat vormt (want dat was er amper over de levens van deze zwarte mensen) maar een keepsake, een aandenken om de gedachte aan iets of iemand levend te houden. De Ashley uit de titel was een dochter van een tot slaaf gemaakte vrouw. Toen zij negen jaar oud was, werd zij verkocht en haar moeder gaf haar een kleine tas mee. Ashley’s kleindochter zou op die zak later de familiegeschiedenis borduren. 

Tiya Miles, 2011 © On Being (CC BY-nc-sa 2.0)

In juni volgend jaar moet de Nederlandse vertaling uitkomen bij Nijgh & Van Ditmar, onder de titel Alles wat ze dragen kon – De reis van Ashley’s tas, het aandenken van een zwarte familie.

De hoogleraar is onder meer directrice van het Charles Warren Center for Studies in American History van Harvard University.

Miles won al acht andere prijzen met dit boek. Van haar verschenen eerder vijf boeken rond het thema slavernij, zoals The Dawn of Detroit. 

Op de website cundillprize.com kan doorgeklikt worden naar een interview op CNN met de schrijfster en filmbeelden van het festival, met o.a. de lezing door Marjoleine Kars, van wie vorig jaar Bloed in de rivier verscheen bij uitgeverij Atlas Contact, over een grote slavenopstand 1763 in de Nederlandse kolonie Berbice (naast Suriname).

actueel

9 februari: Judith Koelemeijer in Pinto

DATUM EN TIJD Donderdag 9 februari | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van...

Zacht Lawijd brengt gratis online nummer over Gerrit Komrij uit

Amsterdam University Press brengt een klein jaar het literair-historische tijdschrift Zacht Lawijd uit. Om dit te vieren is het laatste themanummer over Gerrit Komrij eenmalig gratis te lezen online....

Studiedag: de bronnen van de biograaf in Letterenhuis Antwerpen

Op 30 maart organiseert het Letterenhuis in Antwerpen een studiedag over de bronnen van de schrijversbiografie. Logisch, want het Letterenhuis beschikt over honderden meters (kilometers?) archieven van schrijfsters en...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in