In november gaat de achttiende editie van de campagne Heel Nederland Leest van start. Dit is een initiatief van de CPNB (de uitgever van ook het Boekenweekgeschenk), samen met de openbare bibliotheken die in november hun leden gratis een beroemd boek aanbieden. Dit jaar is dat Sonny Boy van Annejet van der Zijl (1962), biografe van onder anderen Annie M.G. Schmidt, Gerard Heineken, Prins Bernhard en Allene Tew, de ‘Amerikaanse prinses’ die bemiddelde voor het huwelijk van Bernard en Juliana en peetmoeder van Beatrix.
Sonny Boy is een roman gebaseerd op de waar gebeurde geschiedenis van de Surinaamse student Waldemar Nods die een relatie kreeg Ć©n een kind met zijn veel oudere hospita Rika van der Lans, destijds al moeder van drie kinderen. Schandaal! Zij verloor daardoor de zeggenschap over haar kinderen, maar het nieuwe zoontje Sonny Boy zorgde voor veel geluk. Het verhaal verscheen in 2004 en in 2011 werd de verfilming door regisseur Maria Peters uitgebracht.
Van het boek zijn al ruim een half miljoen exemplaren verkocht, maar er zijn zo’n 3,4 miljoen mensen die lid zijn van een openbare bibliotheek, dus zal het wel weer lukken ‘van Nederland Ć©Ć©n leesclub te maken’. Heel Nederland Leest heeft zich laten inspireren door One City, One Book dat in 1998 in Seattle aftrapte en ook in andere landen navolging kreeg.
Van der Zijl promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam op haar biografie van prins Bernhard. Ze debuteerde in 1998 met haar reconstructie van het leven in de villa Jagtlust, ontmoetingsoord van schrijvers, beeldend kunstenaars en andere leden van de Amsterdamse bohĆØme. Ze timmert dus al een kwart eeuw aan de weg. In een interview met het Parool dit jaar geeft de schrijfster aan wat haar biografieĆ«n een andere invalshoek geeft dan die van vele vakgenoten: ‘Wat mijn non-fictie anders maakt, is dat ik in al die boeken op zoek ga naar antwoorden op mijn eigen vragen over het leven. Hoe ga je om met dingen? Journalistiek is zoān mooie manier om te onderzoeken hoe iemand anders het aanpakt.’