Dik van der Meulen schrijft een nieuwe biografie van Bernhard

Dik van der Meulen (1963) schrijft een nieuwe biografie van prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld (1911-2004). Hij zal zijn aandacht vooral richten op de periode vanaf 1936, toen prins Bernhard het Nederlands staatsburgerschap verwierf en zich definitief in Nederland vestigde. Hoewel zijn biografie op zichzelf staat, zal het boek daardoor ook een aanvulling zijn op Bernhard, een verborgen geschiedenis (2010) van Annejet van der Zijl, dat de nadruk legt op Bernhards jeugdjaren in Duitsland en zijn leven tijdens het interbellum.

Annejet van der Zijl is heel blij met haar opvolger en heeft haar onderzoeksarchief inmiddels aan hem overgedragen. ‘Ik weet uit ervaring hoe lastig het is om een objectief en fair boek te schrijven over iemand die zulke heftige en uiteenlopende reacties oproept als prins Bernhard,’ zegt ze. ‘Maar als er iemand is van wie ik denk dat hij in staat is die klus te klaren dan is dat Dik van der Meulen.’

Van der Meulen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem III werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Onlangs verscheen zijn veelgeprezen De kinderen van de nacht, een cultuurhistorisch boek over wolven en mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here