Bart van Es wint voor Ver-geet-mij-niet Costa Book of the Year Award

Bart van Es heeft voor Ver-geet-mij-niet. Over het verborgen leven van een Joods meisje de Costa Book of the Year Award gewonnen. Het boek werd eerder uitgeroepen tot de beste biografie van 2018. De Costa Book of the Year Award is de overkoepelende prijs in de vijf categorieën debuutroman, roman, poëzie, biografie en jeugdliteratuur.

Ver-geet-mij-niet is het verhaal van het Joodse meisje Lientje de Jong dat tijdens de oorlog ondergedoken zat bij de grootouders van Van Es. Ze voedden het meisje op als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plots verbroken. Wat is Lientjes verhaal? En wat veroorzaakte die diepe breuk?

Op een dag besluit Bart van Es Lientje op te zoeken. Ze is inmiddels in de tachtig en woont in Amsterdam. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen, ook al brengen Liens verhalen verschrikkelijke gebeurtenissen aan het licht.

De jury kwam superlatieven te kort:

“The hidden gem of the year. Sensational and gripping, and shedding light on some of the most urgent issues of our time, this was our unanimous winner.”

Met de Award is een bedrag van £ 30.000 gemoeid.

Bart van Es is hoogleraar Engelse letterkunde aan de Universiteit van Oxford en literatuurcriticus.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in