In het Joods Historisch Museum is van 19 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 de tentoonstelling Chim (David Seymour). Legendarisch fotojournalist te zien. Het is het meest omvangrijke overzicht tot nu toe van de Pools-Amerikaanse fotograaf David Seymour, ook bekend onder de naam Chim. Chim was een van de belangrijkste fotojournalisten van de 20e eeuw. Samen met zijn vrienden Robert Capa en Henri Cartier-Bresson was hij in 1947 grondlegger van het fotobureau Magnum Photos. Het Joods Historisch Museum is het eerste museum in Europa waar deze reizende tentoonstelling uit Amerika te zien is.
De veelzijdige fotografie van Chim (1911-1956) bestrijkt een periode van bijna 25 jaar, van de vroege jaren dertig tot zijn plotselinge dood in 1956. Als geëngageerd fotojournalist versloeg hij met zijn camera onder andere de Spaanse Burgeroorlog, de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog en de beginjaren van de staat Israël. In contrast met zijn fotojournalistieke werk maakte hij ook glamourfoto’s van filmsterren, zoals Ingrid Bergman en Sophia Loren. Tot zijn meest bekende werk behoort een aangrijpende reportage uit 1948 van door de oorlog getraumatiseerde kinderen. Hij maakte deze foto’s in opdracht van UNESCO in Griekenland, Italië, Hongarije, Oostenrijk en Polen.
Chim was een veelgevraagd fotojournalist met talrijke opdrachten van tijdschriften als Regards, Life en Paris Match. Hij koos meestal zijn onderwerpen aan de zijlijn van de actualiteit. Hij fotografeerde niet alleen de geagiteerde spreker op het spreekgestoelte, maar ook het publiek dat stond te luisteren. En behalve de verwoestingen door bombardementen maakte hij ook foto’s van de gevolgen hiervan voor de burgerbevolking. Als geen ander kon Chim door compositie, kadrering en lichtval een complexe gelaagdheid in zijn foto’s brengen. Bijna al zijn foto’s hebben een sterke verhalende kracht en tonen een zeldzame combinatie van intellectualisme, sensitiviteit en gevoel voor esthetiek. Veel van zijn foto’s dragen een universele betekenis uit, die de tijd waarin ze zijn gemaakt ontstijgt.
Chim werd in 1911 geboren in Warschau als Dawid Szymin als zoon van een joodse uitgever en drukker. Vanwege de economische recessie en het toenemende antisemitisme in Polen vertrok hij in 1932 naar Parijs en begon daar te fotograferen. Zijn naam als fotograaf werd het makkelijk uitspreekbare en minder joodse ‘Chim’. Al spoedig maakte hij naam als fotojournalist voor de linkse Franse pers, onder andere met foto’s van de Spaanse Burgeroorlog. Na zijn vlucht in 1939 naar New York verkreeg hij in 1942 de Amerikaanse nationaliteit en nam hij de naam David Seymour aan. Maar vrienden en collega’s bleven hem Chim noemen. Op 10 november 1956 werd hij gedood door een Egyptische sluipschutter tijdens een reportagereis om de Suez Crisis te verslaan.
In de tentoonstelling worden ruim 150 foto’s (grotendeels vintage drukken) getoond en ongeveer 100 tijdschriften, boeken, albums en persoonlijke documenten. De tentoonstelling is samengesteld door het International Center of Photography in New York. Deze was daar te zien in 2013 onder de titel We
Went Back: Photographs from Europe 1933—1956 by Chim en werd mogelijk gemaakt door The John and Anna Maria Phillips Foundation en National Endowment for the Arts.
In samenwerking met Unicef vindt op 20 november, World Children’s Day én Chims geboortedag, een themadag plaats. Er is onder andere een lezing van Carole Naggar, schrijfster van het boek Chim: Children of War.
Bron: Joods Historisch Museum