Wat bezielde de sociaal bewogen Rotterdammer Chris van Abkoude om begin vorige eeuw een kinderboek te schrijven, waarmee hij bijna alle volwassenen tegen zich in het harnas joeg? Pietje Bell was vanaf de eerste dag enorm populair onder de jonge lezers, net als Van Abkoudes latere roman Kruimeltje. Honderd jaar later behoren deze legendarische kinderboeken tot het literair erfgoed van ons land.
In de spraakmakende biografie is het avontuurlijke leven en werk van Chris van Abkoude ā vanaf zijn geboorte in 1880 in Rotterdam tot zijn dood in 1960 in de Verenigde Staten ā voor het eerst nauwkeurig in beeld gebracht. Het is een meeslepend stuk geschiedschrijving van Oud-Rotterdam, waarbij de biografen het onthutsende beeld schetsen van een bevlogen jonge onderwijzer die door een opeenstapeling van teleurstellingen zijn beroep, zijn geliefde geboortestad, zijn vaderland en uiteindelijk zelfs de āwereld der volwassenenā de rug toekeerde. Tijdens de boekpresentatie zijn er optredens van Rotterdamse artiesten, met veelbesproken liedjes van de schrijver die na 100 jaar voor het eerst worden uitgevoerd. Oud-burgemeester BramĀ Peper komt het eerste exemplaar in ontvangst nemen en de presentatie is in handen van Maria Heiden, die beide auteurs interviewt.
Jan Maliepaard (Haarlem, 1964) deed 20 jaar intensief onderzoek naar het leven en werk van Chris van Abkoude en reisde daarvoor in de voetsporen van de schrijver naar New York en Californiƫ. Hij ontdekte strikt geheimgehouden nazaten van de schrijver, die hem verder op weg hielpen bij zijn speurtocht. Over het onbekende leven van de schrijver in Amerika publiceerde hij eerder samen met RenƩ Zwaap De Vader van Pietje Bell. Voor de filmeditie van Pietje Bell schreef hij een kinderversie van het boek. Daarnaast publiceerde hij over Van Abkoude artikelen in onder andere het Algemeen Dagblad, de VARA-gids en de Groene Amsterdammer. Maliepaard is naast biograaf werkzaam als financieel planner en realistisch kunstschilder.
De Rotterdamse stadshistoricusĀ Jan Oudenaarden (Rotterdam, 1943), studeerde rechten in Rotterdam. Hij schreef tientallen boeken over talloze Rotterdamse onderwerpen, stond aan de wieg van het historisch programma āHet Wasā op RTV Rijnmond en was 25 jaar als columnist verbonden aan Radio Rijnmond. In 1993 ontving hij de Laurenspenning vanwege āzijn verdiensten op historisch en cultureel gebied voor de stad Rotterdamā, in 2007 gevolgd door de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam, voor de ābevordering van het letterkundige klimaat in de Maasstadā.
Deze boekpresentatie wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Donner en Uitgeverij Kluitman. Na afloop is een exemplaar van het boek te koop.