Historicus en biograaf Sandra Langereis ontvangt de De la Courtprijs voor haar oeuvre.
Sandra Langereis werkt sinds 2012 als zelfstandig onderzoeker buiten de gevestigde academische wereld aan een oeuvre met een enorme reikwijdte. Het meest in het oog springen de biografieën van Langereis. Met haar in 2021 met de Libris Geschiedenis Prijs bekroonde Erasmus: Dwarsdenker bereikte ze een breed publiek in binnen- en buitenland.
Het boek geeft antwoorden op grote historische vragen, namelijk naar de functie van cultuur in de maatschappij. ‘Mijn gebiografeerden waren sleutelfiguren. Echte cultuurmakers, die politiek en maatschappelijk betrokken waren’, zegt Langereis in een recent interview. Dat geldt zeker ook voor de hoofdpersoon in haar pas verschenen zevende boek: de biografie Machineman over Eise Eisinga, planetariumbouwer en revolutiegezind patriot.
De jury was ook onder de indruk van de kwaliteit van haar eerdere werk, waaronder haar dubbelbiografie Geschiedenis als ambacht over de geschiedschrijvers Petrus Scriverius en Arnoldus Buchelius, en haar veelgeprezen De woordenaar, een biografie van de Antwerpse uitgever Christoffel Plantijn die zich tevens laat lezen als een geschiedenisboek. Het zijn stuk voor stuk rijk geschreven werken, veelzijdig dankzij een opmerkelijk caleidoscopisch perspectief, en gebaseerd op briljant archiefwerk.
Sandra Langereis (1967) was na haar met een cum laude afgeronde studie geschiedenis en haar met een cum laude gehonoreerde promotie aan de Universiteit van Amsterdam werkzaam als postdoc-onderzoeker en universitair docent aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. Ze publiceert hogelijk geprezen en voor een breed geïnteresseerd publiek toegankelijke studies over gezichtsbepalende figuren uit de Nederlandse renaissance en verlichting.
Sandra Langereis is een bevlogen onderzoeker en een begenadigd schrijver die haar eigen weg kiest, en op een knappe manier laat zien hoe een onafhankelijk onderzoeker te werk kan gaan.
De De la Courtprijs erkent personen die onbezoldigd en onafhankelijk, buiten de geëigende academische gremia, uitzonderlijk wetenschappelijk werk hebben verricht op het gebied van de sociale wetenschappen of de geesteswetenschappen. De laureaat ontvangt 7.500 euro.
De uitreiking vindt plaats op 12 december aanstaande, aanvang 19.00, in het KNAW Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam. Aanmelden kan hier.