het digitale platform voor de biografie in Nederland

Registreer u met uw email-adres en kies een wachtwoord
Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Biografieportaal.nl

Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd. Loods en burger van een stad in verval

Dirk H.A. Kolff / april 2024 / Walburg Pers

Frans Naerebout, mensenredder en ‘Vader van het Nederlandse Loodswezen’, maakte in zijn woonplaats Vlissingen de Patriotten- en de Bataafs-Franse tijd op z’n allerheftigst mee. Smokkelarij, kaapvaart, slavenhandel, Oranjeliefde en Oranjefurie, plundering, godsdiensttwist en burgerstrijd – alles speelde zich hier voor zijn ogen af.

De focus op Vlissingen en op de loodsenfamilie Naerebout, in die tijd bekende Nederlanders, brengt ons oog in oog met hen, mensen die lijfelijk de woede van hun medeburgers, de vernederingen van de Franse bezetting en het verval van hun stad ondervonden. Om de ontmoeting met hen, deze ambachtslieden, vissers, scheepsbouwers en loodsen, diakenen en leden van de burgerwacht, is het de auteur Dirk Kolff mede te doen. Daarnaast treden mannen naar voren die de waarde van mensen als Naerebout erkenden en hun de patronage gunden die hen overeind hield.

Auteur

Dirk Kolff groeide op in Vlissingen, doorliep het Middelburgs gymnasium en was tot 2003 hoogleraar Moderne Geschiedenis van Zuid-Azië aan de Universiteit Leiden.

Zeeuwse Boekenprijs 2022!

Klik hier voor de bespreking van Roelof van Gelder op Biografieportaal.

Bestellen bij

Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd. Loods en burger van een stal in verval
Dirk H.A. Kolff
Hardcover, 512 pagina’s, € 49,49
ISBN 9789462498389
Ebook, € 24,99