Op 30 oktober ging in de Stadsschouwburg van Amsterdam de Lehman Trilogy in premiere. Onder regie van Guy Cassiers brengt Internationaal Theater Amsterdam het stuk van de Italiaanse auteur Stefano Massini, dat in 24 landen werd opgevoerd, eindelijk op de planken.
Drie generaties, ruim 150 jaar Amerikaanse geschiedenis. Vijf acteurs vertellen het verhaal van de Duitse Joden Lehman, die in 1850 voet op Amerikaanse bodem zetten en een familiekapitaal verdienden met de tussenhandel in katoen. Zoon Philip zag het grote licht: hij wilde nullen vĆ³Ć³r de komma zien en investeerde in het spoorwegnet dat zich over Amerika aan het ontrollen was. Volgens Philip draaide alles om ‘strategie’. Zijn grote inzicht: niet de noord-zuidlijn zal de toekomst zijn, maar die van oost naar west. En aangezien geld de werkelijke grondstof was van al die ambitieuze plannenmakerij, bouwde hij meteen een bank rond het durfkapitaal.
Cassiers over de betekenis van het stuk:
‘Het is een fabel over het kapitalisme die haarfijn laat zien hoe geld altijd een sturende factor is geweest in hoe we ons zijn blijven ontwikkelen. We krijgen dus niet alleen het verhaal van hoe de financiĆ«le wereld een steeds grotere impact op ons dagelijks bestaan heeft gekregen, maar ook een familietragedie. ‘
De acteurs gaan voortdurend in dialoog met het publiek om deze familiesaga voor het voetlicht te brengen. Het decor van Bram Delafonteyne, een video-installatie, is indrukwekkend, vooral in zijn dramatische hoogtepunten, zoals de beurscrash van 1929. Het bio-drama vertelt het verhaal van het Amerikaanse kapitalisme ten voeten uit. Ruim drie uur totaaltheater in de beste betekenis van het woord.