In 1956 stond de monarchie op springen in Nederland. Prins Bernhard lekte naar het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat Juliana in de ban was geraakt van een bedenkelijke kliek van pacifisten aan het hof. Spil in het web van deze ‘geestelijke vredesconferentie’ was Greet Hofmans. Han van Bree, auteur van onder andere De geest van het Loo, schreef de biografie van deze Amsterdamse gebedsgenezers. Hij wil in Het vertroebelde oog vooral een complexer beeld neerzetten van de ‘Nederlandse Raspoetin’ dan tot nu toe het geval is geweest. Hans Renders gaat met hem in gesprek.
Arjen Fortuin was nog een puber toen hij Abel Gholaerts van Louis Paul Boon las. Een levenslange fascinatie voor diens oeuvre was geboren. Thans werkt hij aan een biografie van ‘de rebel van de Vlaamse literatuur’. Fortuin schreef eerder de biografieën van Gerrit Kouwenaar en Geert van Oorschot. Hij hoopt in 2029, het vijftigste sterfjaar van Boon, te kunnen publiceren. Fortuin: ‘Louis Paul Boon was mijn eerste en grootste literaire liefde.’ Liliane Waanders maakt met hem een tussenbalans op.
In Biografie op de Bühne, het praatprogramma van Biografieportaal.nl, komen elke maand de schrijver van een recent verschenen biografie en een biograaf die nog volop aan het werk is aan het woord. Staat in het eerste gesprek de gebiografeerde centraal, in het tweede gesprek gaat het over de kunst van de levensbeschrijving, la storia della vita.