Talloze studies zijn er verschenen sinds de dood van schrijver Willem Frederik Hermans (1921–1995), maar altijd bleef één aspect daarin onderbelicht: zijn speelse kant.
Max Pam, Hans Renders en Piet Schreuders stelden op basis van nooit eerder gepubliceerde brieven, foto’s en andere documenten uit het niet-openbare archief-Hermans een nieuw en levendig portret samen van deze creatieve en fantasierijke kunstenaar. Het is een documentaire op papier, waarin beeld en tekst, chronologisch gerangschikt, een nieuw inzicht geven in Hermans’ veelzijdigheid.
Het universum van Willem Frederik Hermans/is niet alleen een unieke bron van informatie voor de doorgewinterde hermansiaan, maar ook een vrolijke introductie op leven en werk van een van de grootste schrijvers van Nederland.
Auteurs
Max Pam is schrijver, columnist en programmamaker. Hij studeerde journalistiek en politicologie. Hij schreef stukken voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Het Parool en HP/De Tijd. Daarnaast verzorgde hij radioprogramma’s voor de VPRO, NPS en Human, en maakte hij televisiedocumentaires, over Wim T. Schippers, Hella Haasse en Willem Frederik Hermans. Op zijn naam staan de romans Het ravijn en Het hart in de steen. Hij is de bezorger van Niet uit kwaadaardigheid, een bloemlezing uit het polemisch werk van Hermans. In samenwerking met Hans Renders en Piet Schreuders stelde hij ook de bundel Het motorzijspan van Willem Frederik Hermans samen.
Hans Renders is directeur van het Biografie Instituut en schreef biografieën van Jan Hanlo, Jan Campert en (samen met Sjoerd van Faassen) Theo van Doesburg. Met Max Pam en Piet Schreuders was hij samensteller van Het motorzijspan van Willem Frederik Hermans (2015); hij stelde ook een bloemlezing samen met brieven van en aan Geert Lubberhuizen (Ik heb er slechts één nul afgedaan, 2004) en schreef Gevaarlijk drukwerk. Een uitgeverij in oorlogstijd (2004) over De Bezige Bij. Hij is criticus voor Het Parool en verzorgt een rubriek over biografieën in Met het Oog op Morgen. Met Nigel Hamilton publiceerde hij Het ABC van de biografie.
Piet Schreuders studeerde Nederlands. Hij is de uitgever van De Poezenkrant en Furore, bladen waaraan Willem Frederik Hermans enthousiast meewerkte. Zijn eerste uitgave, Wolkenkrabber (1971), was geïnspireerd op De tranen der acacia’s en het gedicht ‘Wolkenkrabber’. Schreuders was van 1998 tot 2013 art director van de VPRO Gids. Hij schreef boeken over Amerikaanse pockets, typografie, The Beatles, schilder James Avati, tekenaar Mark Smeets en poezen. Met Freddy de Vree maakte hij het boek De aardigste man ter wereld, over Willem Frederik Hermans (De Bezige Bij, 2002). Het werk van Schreuders is bekroond met de H.N. Werkmanprijs.
Het universum van Willem Frederik Hermans
Max Pam, Hans Renders, Pieter Schreuders
De harmonie
ISBN hardcover 9789463361644, geïllustreerd, € 49,50
Verschenen in april 2023