‘Het leven gaat niet om gelukkig of succesvol zijn, maar om verbondenheid, met de natuur en de mensen om je heen.’ Fred Hisschemöller
‘In sommige omstandigheden mag je je principes laten varen. In de oorlog vond ik in leven blijven belangrijker – om anderen te helpen overleven.’ Selma van de Perre
Wie kan er meer over het leven vertellen dan de kleine groep mensen die de bewonderenswaardige leeftijd van 100 jaar weten te bereiken? De meesten groeiden op in armoede en moesten al op hun twaalfde aan het werk. Ze maakten de crisisjaren mee, de oorlog én de toenemende welvaart daarna. Ze zagen paard en wagen uit het straatbeeld verdwijnen en plaatsmaken voor de eerste auto’s. Hun dagelijks leven werd verlicht door de komst van de wasmachine, stofzuiger en koelkast, en opgeleukt door de televisie en vakanties naar het buitenland. Vrouwen en arbeiders kregen door de emancipatie en nieuwe wetten de kans hun maatschappelijke positie en levenskwaliteit te verbeteren.
De 100-jarigen die in dit boek hun levensverhaal vertellen, zijn getuigen van grote gebeurtenissen en veranderingen in de afgelopen eeuw. In hun leven hebben ze vaak vele tegenslagen weten te overwinnen. Van dwangarbeid en gevangenschap tot het verlies van kinderen, ouders en geliefden.
Auteur
Marjon Bolwijn, journalist voor de Volkskrant, interviewt in Levenslessen van 100-jarigen ruim veertig eeuwelingen. Als er iets opvalt aan hun verhalen, dan is dat de veerkracht, levenslust en het optimisme waarover zij allen beschikken. Het zijn verhalen die inspireren en helpen relativeren.
Levenslessen van 100-jarigen
Marjon Bolwijn
Unieboek Het Spectrum
ISBN paperback 9789000385195, 288 pagina’s, € 22,50
Verschenen in oktober 2022