Thomas Quick, vermeend seriemoordenaar

“Ik heb er zeer van genoten plotseling in het middelpunt van de belangstelling te staan. En daaruit heb ik mijn conclusies getrokken.” In 1992 bekent Sture Bergwall aan zijn lievelingsverpleegster dat hij een kind vermoord heeft. Hij zit voor de vierde keer in een psychiatrische inrichting, nadat hij – verkleed als Kerstman – een bank overvallen heeft. Bergwall is gediagnosticeerd met DIS – Dissociatieve Identiteitsstoornis. Sinds zijn veertiende komt hij afwisselend met justitie en de psychiatrische zorg in aanraking. Op de dag van zijn bekentenis staat hij net op het punt ontslagen te worden. Hij wil voortaan als Thomas Quick door het leven gaan, de familienaam is die van zijn moeder. Maar niemand buiten de muren van zijn inrichting zit te wachten op een Sture Bergwall of Thomas Quick. Bergwall ziet hoe de verkrachters en de moordenaars in de kliniek de meeste aandacht krijgen. Hij besluit er 32 moorden bij te verzinnen.

Tijdens een van de verhoren verklaart Bergwall hoe het zover gekomen is. Hij vertelt hoe zijn ouders voor zijn ogen zijn kleine broertje hebben vermoord en hoe hij door zijn vader gedwongen werd de stoffelijke resten op te eten, een vader overigens die hem seksueel heeft misbruikt. Bergwall kent de klassieke pathologie van de seriemoordenaar. Hij weet dat je een monster nodig hebt om een monster voort te brengen.

Ook had Bergwall zich verdiept in de onopgeloste geweldsmisdrijven van zijn land. Hij bekende ze stuk voor stuk, inclusief de moord op Olof Palme. De Zweedse autoriteiten slikten zijn verzinsels in zeven gevallen voor zoete koek, hoewel alle technische bewijs voor zijn betrokkenheid bij de cold cases ontbrak. Geen DNA-spoor, geen getuigen. Criminoloog, misdaadauteur en profiler Leif G.W. Persson geloofde geen woord van wat de vermeende seriemoordenaar verklaarde. Hij zag het collectieve falen van het Zweedse rechtssysteem met lede ogen aan. Persson vond een medestander in onderzoeksjournalist Hannes Råstam. Aan hem zou Bergwall in 2008 uiteindelijk schoorvoetend toegeven dat hij zijn bekentenissen uit zijn duim had gezogen. De journalist werkte als een bezetene aan Fallet Thomas Quick, dat tot een herziening en vrijspraak van Bergwalls veroordeling zou leiden. Råstam mocht die triomf niet meer meemaken. Hij overleed kort voor het verschijnen van het boek aan kanker.

Seriemoordenaar of meesterfantast?
Hannes Råstam
Uitgeverij Meulenhoff
ISBN 9789029089159
Verschenen september2013

Bestelinformatie

Bestel hier als paperback bij bol.com (€ 19,95)

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in