het digitale platform voor de biografie in Nederland

Registreer u met uw email-adres en kies een wachtwoord
Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Biografieportaal.nl

11 mei: Aleid Truijens te gast bij Bazarow Live in Neude

Eerste aflevering nieuw boekenprogramma in bieb Neude met Erno Eskens en Aleid Truijens

Op 11 mei start in de Theaterzaal van de Bibliotheek aan het Neude het boekenprogramma Bazarow.LIVE*. Te gast tijdens deze eerste aflevering van dit maandelijkse boekenprogramma zijn filosoof Erno Eskens die met Roeland Dobbelaer in gesprek gaat over de stand van de filosofie in Nederland, en Aleid Truijens die door Liliane Waanders bevraagd wordt over de totstandkoming van haar biografie van Hella S. Haasse.

Bazarow.LIVE in bieb Neude

· is een live programma over boeken

· ontvangt schrijvers van Nederlandstalige fictie en non-fictie

· praat met deskundigen over vertaalde fictie en non-fictie

· kaart kwesties in aan die spelen in het boekenvak

· geeft boekentips

wordt in samenwerking met Bibliotheek Utrecht gemaakt door Roeland Dobbelaer – hoofdredacteur van recensiesite De Leesclub van Alles en boekenverkoopsite Bazarow.com – en Liliane Waanders – (literair) journalist en programmamaker.

De gasten tijdens de eerste aflevering op 11 mei

Heeft Nederland wel echte filosofen? Erno Eskens geeft het antwoord
Er is volgens Erno Eskens geen enkele reden om met een zeker dedain over Nederlandse filosofen te praten. Zeker niet nadat buitenlandse historici een lans voor de Nederlandse filosofie braken. In zijn nieuwe boek Denkers en dwalers: een geschiedenis van de filosofie in de Lage Landen passeren filosofen, autodidacten en literaire denkers uit Nederland, de voormalige koloniën, Vlaanderen en Wallonië de revue. Daarbij schuwt hij ‘de doodlopende paden van de sullige soofjes’ niet.

Aleid Truijens, over het dagelijks leven van een biograaf
Aleid Truijens werkte zeveneneenhalf jaar aan Leven in de verbeelding: Hella S. Haasse 1918-2011, de biografie van Hella S. Haasse. Vanzelfsprekend ontdekte zij tijdens haar onderzoek het één en ander over Hella Haasse dat nog niet bekend was.
Maar hoe checkt een biograaf die feiten? Hoe afhankelijk is zij van wat bewaard gebleven is? Hoe diep graaft zij?
In de eerste aflevering van Bazarow.LIVE staat niet de ‘biografeling’ maar de biograaf centraal.

En ook nog…

De kwestie en de tips

Tijdens het programma wordt er ook een kwestie die speelt in het boekenvak aangekaart. De programmamakers gaan daarbij in gesprek met een van de leden van een vaste poule van deskundigen. Welke kwestie dat is, wordt bepaald door de actualiteit in de week waarin het programma plaatsvindt.
Een boekenprogramma kan niet zonder leestips. Dus ook Bazarow.LIVE niet. De programmamakers doen hierbij een beroep op het publiek en de bibliotheek zorgt voor het verspreiden van de titels die volgens programmamakers en publiek niet ongelezen kunnen blijven.

*Het programma is vernoemd naar Jevgeni Bazarow, de nihilist en student geneeskunde uit Vaders en zonen van Ivan Toergenjew.