Nieuw online platform voor biografisch onderzoek

H-Biography is een online platform dat onlangs werd opgericht door Daniel R. Meister (Canada) en David Veltman (Nederland) om internationale en interdisciplinaire samenwerking tussen biografen te ondersteunen en te begeleiden. Het beschouwt biografie als onderzoeksobject op zichzelf, maar ook als onderzoeksmethode, die zich duidelijk onderscheidt van andere academische disciplines, zoals autobiografie, Life-Writing en literaire theorie.

Op H-Biography worden besprekingen geplaatst van recente studies die gebruik maken van een biografische methode. Ook bieden we lijsten aan van digitale bronnen die van nut kunnen zijn voor biografen. Er wordt gewerkt aan een database van de diverse cursussen die onderzoekscentra wereldwijd aanbieden op het gebied van de biografie, inclusief hun onderwijsmateriaal. Ten slotte houden we een blog bij, waarin onderzoekers van het vakgebied met elkaar in discussie kunnen treden, ongeacht de discipline waarin ze werkzaam zijn of de status die zij hebben verworven aan de universiteit. H-Biography wil actief samenwerken met andere netwerken die actief zijn op H-Net, de website die al het onderzoek in de Humaniora probeert te omvatten. We staan open voor suggesties voor toekomstige projecten.

In veel opzichten kwam H-Biography voort uit Different Lives, een internationale conferentie die in 2018 werd georganiseerd door het Biografie Instituut, de Biography Society en de Biographer’s International Organization. Op de conferentie, alsook in de gelijknamige bundel die in 2020 het licht zag, werd de geschiedenis en de huidige staat van het wereldwijde biografische onderzoek besproken, verspreid over vijftien lezingen. Zowel beginnende als gevorderde onderzoekers waren uitgenodigd als spreker, afkomstig uit een grote variëteit aan academische disciplines.  

Iedereen die geïnteresseerd is in biografische onderzoek of die zelf een academisch verantwoorde biografie schrijft, is welkom om zich aan te melden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here