Fotomuseum Den Haag: De laatste dagen van de Romanovs

Honderd jaar na de Russische Revolutie toont het Fotomuseum een unieke serie persoonlijke foto’s van de Romanovs, gemaakt door de Zwitserse schrijver en academicus Pierre Gilliard (1879-1962). Als privéleraar van de keizerlijke kinderen bouwde hij in dertien jaar een bijzondere band met hen op. Zijn intieme, ontwapenende en soms bevreemdende beelden van boottochtjes en speelpartijen tonen de nog schijnbaar onbezorgde jaren voor het noodlottige einde van de laatste tsaar van Rusland.

Op 8 maart 1917 dwong het communistische leger tijdens de Russische Revolutie tsaar Nicolaas II Romanov tot aftreden. Jaren van oorlog en hongersnood hadden geleid tot demonstraties en stakingen. Nadat ook het leger zich aansloot bij de opstandelingen waren de dagen van de keizerlijke familie Romanov geteld. Na een aantal maanden huisarrest en de verhuizing naar een ‘veiliger plek’, werden Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen Olga, Tatjana, Maria, Anastasia en Aleksej geëxecuteerd door het bolsjewiekse leger. Hun gruwelijke dood, de zeldzame bloedziekte van kroonprins Aleksej en de bemoeienissen van gebedsgenezer Raspoetin zorgen ervoor dat de familie Romanov nog altijd tot de verbeelding spreekt. Zo zijn er alleen al over het leven van Anastasia en het mysterie rond haar dood vele boeken en films gemaakt.

Pierre Gilliard begon rond 1911 met het fotograferen van de familie en bleef tot kort voor hun dood bij ze betrokken. In deze jaren legde hij zowel officiële gelegenheden als huiselijke taferelen vast, ging mee op vakantie en volgde de kinderen in hun vrije tijd, bijvoorbeeld bij het ‘oorlogje spelen’. In de tentoonstelling zijn ruim zeventig moderne vergrotingen van zijn  originele negatieven te zien.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Musée de l’Elysée in Lausanne en wordt mede samengesteld door conservator Daniel Girardin. Tot en met 11 juni 2017.

Bron: Fotomuseum Den Haag

Fijn als je dit artikel met anderen deelt:

Lees ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in