19 september: 1001 vrouwen in de Rode Hoed

1001 Vrouwen organiseert samen met De Rode Hoed en KNAW een fundraisingparty op dinsdag 19 september 2017 in De Rode Hoed. Laat je verrassen door beroemde, beruchte en opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis van Nederland. Adopteer ter plekke een vrouw en maak het tweede boek 1001 Vrouwen in de 20e eeuw mogelijk.

Dola de Jong, Ageeth Scherphuis, de Miljoenenjuffrouw, Johanna Westerdijk, Raden Adjen Kartini, Fiep Westendorp: zomaar wat namen van vrouwen uit het recente verleden van Nederland. Hun namen komen in de geschiedenisboeken nauwelijks voor. Dat geldt zelfs voor historische overzichten van de 20e eeuw – de eeuw van vrouwenemancipatie en -bevrijding. Alle reden voor Els Kloek, historica en onderneemster in geschiedenis, om de levens van deze beroemde en onbekende vrouwen uit de 20e eeuw in kaart te willen brengen. 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw verschijnt in 2018 en wordt een vervolgdeel op het monumentale naslagwerk dat zij in 2013 publiceerde: 1001 Vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.

Tijdens de fundraisingparty richten bewonderaars van 1001 Vrouwen de schijnwerpers op hun favoriete vrouw(en). Ellen Neslo, onlangs gepromoveerd op het proefschrift Een ongekende elite adopteert de Surinaamse Maria Vlier, muzikanten Evelien de Weger, Christel Meijer en Annemarie Maas zingen een ode aan drie Fiere Vrouwen en Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut, haalt de allereerste wijkverpleegster uit de vergetelheid. Jacques Klöters zingt de lof op Adèle Bloemendaal en Marcel Worms en Ursula Schoch spelen de sonate van Johanna Bordewijk-Roepman. De presentatie ligt in de kundige handen van Hadassah de Boer, die je meteen vertelt hoe je een van de 1001 vrouwen kunt adopteren en zo mee kunt helpen 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw mede mogelijk te maken. Sneldichteres Dominique Engers sluit de avond af.

Met ook bijdragen van Hedy d’Ancona, Irma Boom, Martine Gosselink, Margo de Groot Coenen, Elly Kamp, Judikje Kiers en Eppo van Nispen.
Opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan 1001 Vrouwen in de 20e eeuw.

Wil je er bij zijn? Koop nu alvast je kaartje via De Rode Hoed.

Bron: 1001 vrouwen.

DELEN

1 REACTIE

 1. Beste redactie.
  Kunnen er nog vrouwen voorgedragen worden voor de inhoud van het boek?
  Wij willen graag de aandacht vestigen op Mia Kloek-Piree (1884-1959), oprichtster van het instituut Coue o.a. In Amsterdam en den Haag.
  Zij verspreidde de methode Coue, leer van de autosuggestie in Nederland, gaf lezingen, hield seances, spreekuur en gaf het tijdschrift Suggestie en Autosuggestie uit dat van 1928 tot 1940 maandelijks verscheen. Daarnaast publiceerde zij een aantal boeken over de methode. Tot de Tweede Wereldoorlog had de methode veel aanhangers.
  Wij doen onderzoek naar haar en beschikken over haar boeken, tijdschriften, artikelen en diverse brieven die in de familie bewaard zijn gebleven.
  In diverse archieven is materiaal van en over haar te vinden.
  Wij zijn bereid om een en ander toe te lichten.
  Ria van Zijl, Jacqueline Mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here